Därför är Sri Lanka en nyckelmarknad för återvunnen kimrök i däck

Uppföljningsordern till Enviro från en internationell däckproducent per 26 april 2018, sätter nytt fokus på Sri Lanka som global nyckelmarknad för gummiprodukter och nu främst solida däck.

– Sri Lanka är en av världens största gummitillverkare. Samtliga internationellt ledande tillverkare av solida däck är verksamma här och Sri Lanka tillverkar ungefär 20 procent av den globala efterfrågan, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.

Solida däck används exempelvis för industrifordon, militärfordon, entreprenadmaskiner, flygplatsfordon och gaffeltruckar.

– Sri Lanka har uttalade mål om att införa nya teknologier, innovationer och material för att produktionen ska bli mer hållbar. De satsar strategiskt både inom produktion, R&D och cirkulär ekonomi vilket ligger helt i linje med våra dialoger med företag i Sri Lanka.

På grund av industrin kring naturgummi som funnits i landet i 150 år är Sri Lanka idag en global aktör för produktion av olika gummiprodukter. Tillväxten förväntas dessutom öka, prognosen för Sri Lankas export från gummisektorn överstiger 3 miljarder USD år 2020.

– Återvunnet material som ersättning till jungfruligt är högt prioriterat, det är en viktig signal från marknaden idag med uttalade ambitioner av alla stora däckproducenter.

Vad innebär detta för Enviro?

Enviro har sedan 2015 haft dialog med intressenter i Sri Lanka, den senaste tiden har bolaget tagit ett första rejält kliv in i den producerande däckindustrin. Gummibranschens arbete med att implementera återvunnet material som stödjer en cirkulär ekonomisk modell har därmed gått från ambition till ett reellt faktum.

– Här är ett konkret bevis på att Enviros återvunna material håller den kvalitet som däckindustrin kräver. Vi ser ordern som ett genombrott, både Sri Lanka som marknad och segmentet solida däck är områden som förväntas växa framöver, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.

Idag levererar Enviro återvunnen kimrök med industriell kvalitet till tre olika internationella industrier – däckindustrin (solida däck), bilindustrin (gummipluggar) och rörindustrin (gummitätningar).

– Ökad efterfrågan på EnviroCB tror vi kommer att leda till ökat behov av vår patenterade teknik och återvinningsanläggningar, säger Thomas Sörensson.

« Se alla nyheter